Xarrades ”cossos sostenibles” als centres educatius

Cossos Sostenibles és un projecte impulsat per l’Associació Cultural Tabalà, el Cos Europeu de Solidaritat i Erasmus+. Ha estat impartit per Laura Bellver i Fàtima Della, les encarregades de la confecció del present article. L’objectiu d’aquest text no és altre que mostrar-vos la feina realitzada i donar a conèixer el que pensem, ha estat una bona feina. 

Els tallers els hem dut a terme amb diversos grups de 3r i 4t d’ESO de Castelló, tant a l’IES Vicent Gandia, com al Col·legi Hernàndez. Així com també a l’IES Pere d’Esplugues de La Pobla Llarga on, a banda de 3r i 4t d’ESO, els tallers han anat dirigits als grups de 1r de Batxillerat, PMAR i PR4.

Pel que fa a l’estructura de les sessions, cadascuna s’ha dividit en dos grans blocs. D’una banda, trobem el bloc dedicat a la higiene íntima, pensat per interconnectar la higiene íntima i la sostenibilitat. Els seus objectius principals es basen en traslladar a l’alumnat diverses maneres de cuidar el seu propi cos de manera sostenible i com relacionar això amb la cura del medi que ens envolta. 

Per a això, es presentaven diferents problemàtiques que suposen certs productes i pràctiques que habitualment fem, però que sovint afecten de manera perjudicial al nostre cos i al nostre planeta. A banda, també es proposaven alternatives i diversos productes d’higiene que són més sostenibles.

A més de productes, el taller també es va focalitzar en la depilació o millor dit, en la no depilació. Es va parlar dels motius que ens porten a depilar-nos a partir d’un repàs històric d’aquesta pràctica, així com, dels factors perjudicials i les falses creences que existeixen arran de la depilació. Un punt clau va ser l’èmfasi en demostrar que el pèl és beneficiós per al nostre cos.

D’altra banda, el segon bloc va girar entorn a la menstruació sostenible. Primerament es va tractar de desmitificar i fer fora tots els tabús que existeixen en relació a la regla. En segon lloc, es van analitzar els productes d’higiene menstrual més convencionals, posant el focus en els seus elements perjudicials, el quals normalment són desconeguts. Els productes convencionals com compreses o tampons són dolents per al nostre planeta, perquè no són reutilitzables i contenen plàstic. A més a més, són perjudicials per al nostre cos, la qual cosa es va posar en evidència.

Per últim, es va donar una alternativa de productes més sostenibles per a l’ecosistema terrestre i també per al nostre cos, com la copa menstrual, les compreses de tela, les bragues menstruals i el sagnat lliure. Donant a l’alumnat tota la informació sobre aquests productes i ensenyant-los-els in situ en la classe. Obrint així un nou món de possibilitats pel que fa als productes d’higiene menstrual.

La metodologia utilitzada als tallers ha sigut en gran mesura d’exposició i explicació del contingut. Però també s’ha volgut fer partícip l’alumnat, mitjançant preguntes directes per a indagar en les seues idees prèvies i saber d’on es partia abans de fer el taller. La qual cosa ens ha dut sorpreses, perquè sabien molt més del què pensàvem. A partir de les seues idees prèvies, vam poder ampliar-les i corregir-les si era necessari. A banda de què també vam incloure alguns curts publicitaris per a què identificaren diverses problemàtiques d’aquests, que moltes vegades, a simple vista no ens adonem.

Per acabar, sols podem expressar satisfacció, tant per l’interès i la participació activa de l’alumnat, com per l’efecte enriquidor que aquest ha produït en nosaltres. Les aportacions de l’estudiantat ens feien perfeccionar el taller a mesura que l’impartíem. Així, en tot moment ens hem trobat descobrint coses noves i ampliant el nostre horitzó. Considerem de vital importància continuar impulsant aquest tipus d’iniciatives i donar suport i visibilitat a les que ja existeixen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: